Exchange vs pop/imap

Dagelijks krijgen wij de vraag: “Jongens, wat is nu het verschil tussen het pop en Exchange protocol?!

Oke dat is niet waar. toch vinden wij het de belangrijk om even stil te staan bij deze protocollen. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het afhandelen van de mail. Anno 2020 is mail iets meer geworden dan een elektronische brief. Voor veel bedrijven is het de planning, het archief, het CRM-systeem, de taakplanner, een notitieblok en ga nog maar even door!
Of dat nou zo handig is laten we even in het midden.

Ik heb hem wel verstuurd…

Mail problemen, erg vervelend! Het is namelijk erg lastig om te ontdekken wanneer mail problemen ontstaan en waar die fout dan precies ligt. Je hebt namelijk te maken met veel variabele: MX records, Spamfilters,  Mail servers & protocollen, Cliënts, beveiliging en zo kunnen we nog wel even doorgaan.  In deze blog proberen we je iets meer duidelijk te geven over de verschillende methodes die de mail afhandeling kunnen uitvoeren, namelijk: POP, Imap en Exchange.

Pop

Als je e-mail gebruikt via het pop(3) protocol dan worden je e-mailberichten lokaal op je computer opgeslagen. De mail server fungeert dan als een doorgeef luik. Als er iets met je computer gebeurt en je hebt geen back-up gemaakt van je e-mailberichten dan ben je deze allemaal kwijt, niet zo handig.

IMAP

Imap is de moderne vorm van het pop protocol, bij imap worden je e-mails bewaard op de server. Als je een e-mail verwijderd op je computer dan wordt deze ook op de server verwijderd. Verwijder je geen e-mails of archiveer je ze netje in je e-mail programma dan worden deze e-mails ook online bewaard. Helaas houdt het protocol geen rekening met alle overige items die wellicht in Outlook staan.

Microsoft Exchange

Microsoft Exchange gaat verder dan Pop & IMAP. Dit protocol richt zich niet alleen op de mail, maar ook alle contactpersonen, agenda items, taken en notities. Met Exchange kun je ook veel meer functionaliteiten van outlook gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan gedeelde postvakken, distributielijsten en uitgebreid rechten beheer. Ook het inplannen van de agenda en het uitnodigen van derden is mogelijk.

Synchronisatie

Alle data staat binnen de Exchange omgeving centraal op de server. Het is voor jou als gebruiker veel makkelijker om deze in te laden op jou PC, Laptop en/of mobiel. Mocht je er snel bij willen op een nieuwe computer, dan kan dit via een website.

Jij hoeft als gebruiker je mail dus niet meer te back-uppen, doen wij voor je.

 

Wat nu?

Ben je benieuwd wat voor protocol jij gebruikt? Ervaar je problemen met je mail of mis je nu functionaliteiten die je wel graag wilt gebruiken? neem dan geust vrijblijvend contact met ons op!


    Op werkdagen krijg je meestal dezelfde dag antwoord per mail. Bellen doen we tussen 8:00 en 18:00 uur. Bel ons ook wanneer het jou uitkomt.

    Dit contactformulier is beveiligd met reCAPTCHA en voorzien van het Google privacybeleid en servicevoorwaarden.