Bescherm uw Informatie – Deel 1

1 februari 2022

Bescherm uw Informatie - Deel 1

In samenwerking met ethisch hacker Jochen den Ouden gaan wij een paar weken simpele tips met jullie delen om veiliger te werken op je computer. We hebben Jochen leren kennen toen hij een presentatie gaf bij de Rijssense Businessclub bij de Tijd.

Vandaag trappen we af met deel 1 over de “wachtwoordzin”:

Bescherm uw Informatie - Deel 1 | Cloud it Out

Dat overkomt mij niet…

“Misschien wel een open deur maar iedereen denkt “dat overkomt mij toch niet”: wachtwoorden. Je wachtwoorden zijn dé toegang tot alles waar je digitaal bij kunt. Denk aan je sociale media, de bank maar ook de cloud. Alles is beveiligd door een goed en sterk wachtwoord. Goede wachtwoorden zijn wachtwoorden die niemand kan raden. Dus het zijn geen woorden die in het woordenboek staan. Maar liever maak je een wachtzin. Een voorbeeld: Dinsdagmiddag Eet Ik Altijd Groene Stoelen. Dat is natuurlijk een onzin zin maar bedenk eens: niemand die ‘m verwacht laat staan raadt maar jij kunt die gekke zin wel onthouden! Als je er nog een getal in zet of een vreemd teken wordt het nog lastiger (en nog steeds goed te onthouden). De zin wordt dan: D1nsdagm1ddag 33t Ik @ltijd Groene Stoelen. Zie je? Niet heel lastig te onthouden en heel sterk.

Wil je het nu nog mooier en beter met die wachtwoorden? Ga dan voor een wachtwoordmanager. Dit is een digitale kluis waar werkelijk al je wachtwoorden in gezet kunnen worden. Ja, je moet één heel sterk wachtwoorden hebben om de kluis binnen te komen (zie tip 1). Zie dit wachtwoord dus als “de hoofdsleutel”. Die mag je niet kwijtraken. Alles daarna kan zelfs geautomatiseerd worden: wachtwoorden aanmaken, opslaan en inloggen op de site of cloudomgeving is een eitje.

Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld Dashlane of LastPass.”

De diensten van Cloud it Out zijn voorzien van KeePass, een hoogwaardige en zeer gebruiksvriendelijk wachtwoordmanager!